poniedziałek, 26 marca 2012

Pełnoziarniste bajgle czyli idealne pieczywo.

Leniwa niedziela, kiedy nie chce się iść do sklepu. Już jakiś czas po śniadaniu, ale do obiadowego sushi jeszcze dłuuugo. Przypominam sobie widziany niedawno przepis na precle na blogu Makaron i Rodzynka i mówię "upiekę coś dobrego". Co prawda nie precle, bo od początku widziałam je jako cudowne bajgle. I takie wyszły - udały się mi, nawet pomimo tego, że drożdże mnie nie lubią :)
Polecam, bo są szybkie, łatwe i naprawdę przepyszne.

Przepis cytuję, gdyż sama bym go lepiej nie napisała :)
Przepis na 8 bajgli:
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
1 i 1/2 szkl letniej wody
4 i 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej
3 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
na wierzch:
1 jajko roztrzepane
dowolna posypka: u mnie biały i czarny sezam
może być mak, siemię lniane itp.

Wody i miód wymieszać w misce, aż miód się rozpuści. Dodać drożdże, krótko wymieszać i odstawić do spienienia.
W dużej misce, wymieszać mąkę i sól. Dodaj olej i spienione drożdże i wymieszać drewnianą łyżką, aż masa stanie się gęsta.
Zagnieść ręcznie przez około 10 minut. Na początku ciasto będzie bardzo lepkie, ale po ugniataniuprzez około 3-4 minut, stanie się gładkie. Jeżeli ciasto nadal będzie się kleić się do rąk, dodać 1 łyżkęmąki więcej. Wyrobić dobrze.
Teraz na pergaminie możesz kształtować swoje ciasto. Formować wałki ciasta o ok. 1,5cm średnicy iokoło 35-36cm długości.
Kiedy już wszystkie precle będą gotowe, należy przykryć arkusze ręcznikiem i zostawić do podwojenia objętości (30-50 minut).
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 220°C.
Teraz można posmarować precle jajkiem, posypać nasionami i piec przez 15-18 minut na złoty kolor.

U mnie z szynką, serem żółtym, rzodkiewką i rzeżuchą. Pyszne też z kremowym serkiem. Najpyszniejsze na ciepło.

20 komentarzy:

  1. Ładne i równiutkie, napatrzeć się nie można :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oh! Wyglądają wspaniale kusząco.
    Wypróbuję w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze w koncu upiec domowe bajgle - to jedna z moich ulubionych sniadaniowych opcji!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda super, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam :) Co prawda robiłam z tego przepisu tylko precle, ale za to już dwa razy i na tym się nie skończy. Z powodzeniem zastępują bułki.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale ladne i na pewno bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak bajge są pyszne! Twoje wyglądają wprost modelowo- świetne zdjęcia!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. też właśnie z tego przepisu zamiast precli zrobiłam bajgle i były przepyszne <3.

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają idealnie, lepiej niż kupne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam ochotę na tego bajgla i jeszcze wygląda tak amerykańsko. Jak pełnoziarniste to biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ''Dodaj olej i spienione drożdże i wymieszać drewnianą łyżką, aż masa stanie się gęsta.'' - ile tego oleju ? ponieważ w przepisie nic o nim nie jest napisane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 lata później aczkolwiek spieszę z pomocą:) lol
      2 łyżki oleju :)

      Usuń
  12. ӏ pay а νisit every daу a few ωeb sіtes аnd infοrmation ѕitеѕ tο
    rеаd aгtiсles, eхceрt this weblog gіvеs fеаture basеd writing.



    Неrе iѕ my blog; payday loans

    OdpowiedzUsuń
  13. I аlmost nevеr droρ cοmments,
    however after readіng through a few of the сomments here "Pe�noziarniste bajgle czyli idealne pieczywo.".
    І actuallу ԁo haνe ѕome quеstions for
    уоu if it's okay. Could it be just me or does it look like some of the comments look as if they are written by brain dead visitors? :-P And, if you are writing at additional sites, I'd likе to folloω eνеrуthing nеw уou have tο post.
    Wοuld you post a list οf eveгy one of аll your public sitеs like youг linkedin рrоfіle, Facebook page or twіtter feeԁ?



    my webρаge payday loans

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyszly pyszne;))

    OdpowiedzUsuń
  15. zrobiłam, ale w kształcie zwykłych, okrągłych bułeczek. pyszne są i chłopakowi też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  16. można dodać świeże drożdże?

    OdpowiedzUsuń
  17. 48 year old Assistant Manager Bar Gallo, hailing from Thornbury enjoys watching movies like "Dudesons Movie, The" and Whittling. Took a trip to Longobards in Italy. Places of the Power (- A.D.) and drives a Ram. pomocne strony

    OdpowiedzUsuń
  18. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
    boginigypsyqueen,

    https://angelvip.pl,

    scout69.com.pl

    OdpowiedzUsuń