wtorek, 5 czerwca 2012

Spaghetti w sosie bazyliowym.

Kocham makaron. Naprawdę. Miłością czystą i bezgraniczną. A najbardziej uwielbiam go chyba w prostych zestawieniach. Właśnie takich jak to. Śmietankowy, z czosnkowym posmakiem i bazyliowym posmakiem. Bazylii nie żałujmy - nie da się dać za dużo. Następnym razem na pewno poświęcę pół doniczki!
Uwielbiam takie proste makarony, gdy potrzeba zrobić ekspresowy, ale nadal pyszny obiad.
Na 2 porcje:
200g makaronu - spaghetti pełnoziarniste
kartonik śmietanki 12%
4 ząbki czosnku
listki bazylii - bardzo dużo (u mnie 1/3 krzaczka)
2 łyżki parmezanu
sól morska
świeżo mielony pieprz

Makaron gotujemy al dente. Czosnek przeciskamy przez praskę, bazylię siekamy bardzo drobno. Na patelnię lub do garnuszka wlewamy śmietankę. Wrzucamy czosnek, bazylię, przyprawiamy pieprzem i solą morską (dwie szczypty). Gotujemy, aż trochę zgęstnieje. Na sam koniec wsypujemy parmezan, mieszamy.
Odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą. Wrzucamy go z powrotem do garnka, po czym wlewamy sos. Mieszamy dokładnie i wykładamy na talerze. Można jeszcze posypać odrobiną parmezanu i pieprzu.

7 komentarzy:

  1. alez apetycznie wyglada, ostatniomam ochote na takie lekkie pasty (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne oraz na pewno bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. proste a smaczne i na raz dwa

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomicie się prezentuje. Uwielbiam takie dania :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie szybkie, proste i pyszne potrawy:)
    piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niebo :) Użyłam zamiast śmietanki jogurtu greckiego :) mmm...taki kopiec sobie nałożyłam :) Zobaczymy, czy podołam :D

    OdpowiedzUsuń