niedziela, 24 listopada 2013

Warsztaty w Papaya Restaurant.

Ostatnio dostałam miłe zaproszenie na warsztaty kuchni orientalnej w warszawskiej restauracji Papaya. Moje umiejętności w tym temacie są absolutnie żadne, więc stwierdziłam, że wezmę udział w warsztatach z ogromną przyjemnością. 

Na warsztatach prowadzonych przez Macieja Stefaniuka przygotowaliśmy dwa pyszne dania - tatar z tuńczyka oraz tajską zupę, na którę podzielę się z Wami przepisami. Tatar z tuńczyka znam i lubię, natomiast zupa okazała się być pyszna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się w zimowe dni, bo cudownie rozgrzewa.

Dodatkową atrakcją był pokaz teppanyaki, na którym Preech Wongsomboon przygotował dla nas ryż z warzywami smażony na grillu teppan oraz krewetki i polędwicę wołową, która była chyba najpyszniejsza. Co odważniejsi mogli pogotować również w tej części, jak i pobawić się w podrzucanie jajek czy przetestowanie japońskiego grilla.
Tatar z tuńczyka z chilli i awokado 
przepis na 1 porcję

Składniki do sosu:
Czosnek 1 ząbek
Słodkie chilli ¼ szt
Kolendra 4 gałązki
Sos rybny 10 ml
Sok z cytryny 10 ml
Cukier 10 gr

Mieszamy sok z cytryny z sosem rybnym i cukrem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, chilli i kolendrę. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny

Składniki do tatara:
Tuńczyk świeży 110 gr
Avocado ½ szt
Szczypior dymka 1 szt
Cebula szalotka mała 1 szt
Kolendra 1 gałązka
Oliwa truflowa 1 łyżeczka
Pieprz do smaku

Drobno siekamy tuńczyka, szalotkę, szczypior i kolendrę. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz oliwą truflową. Następnie drobno siekamy awokado. Na koniec układamy na talerzu najpierw uformowany tatar z tuńczyka a na wierzch wykładamy mus z awokado. 
Tom Kha Kai
przepis na 4 porcje 

Udko z kurczaka 1 szt
Mleko kokosowe – 0,5 l
Filet z kurczaka – 0,4 kg
Pieczarki - 4 szt.
Trawa cytrynowa – 1 szt.
Sos rybny – 4 łyżki


Zagotować 1,5 litra wody. Do wrzątku wrzucić udko z kurczaka i gotować ok. 20 min. Następnie udko wyjąć.  Do gotującego się wywaru dodać kurczaka, pieczarki i gotować ok. 10 min. Następnie dodać sos rybny, trawę cytrynową, mleko kokosowe i gotować przez kolejne 5 minut. 

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam restaurację Papaya za świetny klimat, dobre jedzenie i obsługę, rozsądne ceny i brak tłumów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwyca mnie drugie danie.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to wszystko pięknie wygląda: )

    OdpowiedzUsuń
  4. zazdroszczę! sama z przyjemnością wzięłabym udział w takim wydarzeniu ;)


    obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej ale Ci zazdroszczę :) Wszystko tak pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oby dwie propozycje wydaję się być bardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie piękne zdjęcia! Te kolory! Zazdroszczę warsztatów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Read guest comments and reviews about the dining options and restaurants at The King and Prince ... We sat on the ocean front patio and enjoyed the view with our delicious wine and lunch...DNB survey

    OdpowiedzUsuń
  9. Thank you for posting such a great information ……. Return Policy

    OdpowiedzUsuń
  10. Your recipe is very mouth watering. You filled my face. Please share more reispe ideas. Now it's time to avail Hi Viz Vest for more information.

    OdpowiedzUsuń
  11. I enjoyed this article. Thanks for sharing. I would like to share information about the company. Unlocking the possibilities of a digital future, our app development company is where ideas transform into immersive, user-centric realities. Together, we'll create apps that leave an indelible mark, captivate your audience, and drive success in the palm of their hands.

    OdpowiedzUsuń